Lucka 3 - Knäckebröd
Hembakt knäckebröd är en fin gå-bort-present såhär i adventstider. Men det passar lika bra att själv hugga in på knäckebrödshögen, att äta med smör och lite flingsalt, eller precis som dom är. Hur man än väljer att äta knäckebröden, så försvinner dom oförklarligt fort.
Knäckebröd
25 g jäst
1,5 dl fingervarmt vatten
1,5 tsk brödkryddor,
eller 1 tsk pommeransskal
0,25 tsk salt
4 dl fullkornsvetemjöl
Pynta med;
vallmofrön, sesamfrön, solroskärnor,
flingsalt, kanel eller liknande
Rör ut jästen i fingervarmt vatten. Blanda i salt och kryddor samt mjölet. Dela i ungefär 6 lika stora delar. Låt jäsa i tjugo minuter. Kavla ut runda, riktigt tunna bröd och flytta till en plåt med bakplåtspapper. Pynta med exempelvis vallmofrön och kavla ytterligare en gång så fröna fastnar. Tryck ut ett hål i mitten (förslagsvis med den löstagbara delen i en vitlökspress) och pricka brödet med en gaffel. Strö över lite flingsalt och grädda bröden ett i taget i 250 grader tills de får fin färg (ungefär 3-5 minuter), vänd brödet efter halva tiden.
Receptet räcker till 6 små knäckebröd, med går fint att dubbla.
14 Responses to “Lucka 3 - Knäckebröd”
Leave a Reply
Mmm hembakt knäckebröd är så gott. Vi ska baka årets julknäcke i helgen.
Du är underbar Tina! Vilken fantastisk blogg du har här!!
Knäckebröd - med smör och ost. Mycket bättre än bönor!
Åh gud va gott. Det måste jag testa. Jag har snöat in på knäckebröd nu på senaste tiden.
/Nina
Åh, så härligt med pommerans i, jag har börjat jobba in julkryddorna mer och mer i vardagsmaten, enorma skamrymder att upptäcka!
Mmmm, mums. Knapergott. Fint.
Sofia: Härligt! Lycka till med baket!
Åse: :P
Eva: Det beror på hur man ser det.
Nina: Jag med, det går inte att sluta äta!
Mikaela: :-D Ja! (Men inget slår saffran!)
Josefina: Knaper, knaper!
yum!
ska försöka hinna baka dessa imorrn. frågan är bara hur många satser man behöver göra om de ska räcka till jul…
Å vad bra med ett knäckebrödsrecept! Försökte baka knäcke i somras, men de blev lite för stenhårda, så jag vill gärna prova igen. Äter massor med knäcke, varje dag.
Hälsar fröken Dill
Ann-Louise: Jag avvaktar nog med dom som ska räcka till jul, så mycket har jag lärt mig dom senaste dagarna! :-)
Fröken Dill: Knäckebröd är bäst!
De här små läckerbitarna ska jag baka imorgon!
Hoppas dom blir goda, våra försvann i ett nafs!
succé! jag bakade 2 satser i söndags och bröden blev utsökta!
Ann-Louise: Hurra! :-D