Lucka 3 - Knäckebröd

december 3rd, 2009

Foto: Carl Fredriksson

Hembakt knäckebröd är en fin gå-bort-present såhär i adventstider. Men det passar lika bra att själv hugga in på knäckebrödshögen, att äta med smör och lite flingsalt, eller precis som dom är. Hur man än väljer att äta knäckebröden, så försvinner dom oförklarligt fort.

Knäckebröd
25 g jäst
1,5 dl fingervarmt vatten
1,5 tsk brödkryddor,
eller 1 tsk pommeransskal
0,25 tsk salt
4 dl fullkornsvetemjöl
Pynta med;
vallmofrön, sesamfrön, solroskärnor,
flingsalt, kanel eller liknande

Rör ut jästen i fingervarmt vatten. Blanda i salt och kryddor samt mjölet. Dela i ungefär 6 lika stora delar. Låt jäsa i tjugo minuter. Kavla ut runda, riktigt tunna bröd och flytta till en plåt med bakplåtspapper. Pynta med exempelvis vallmofrön och kavla ytterligare en gång så fröna fastnar. Tryck ut ett hål i mitten (förslagsvis med den löstagbara delen i en vitlökspress) och pricka brödet med en gaffel. Strö över lite flingsalt och grädda bröden ett i taget i 250 grader tills de får fin färg (ungefär 3-5 minuter), vänd brödet efter halva tiden.

Receptet räcker till 6 små knäckebröd, med går fint att dubbla.

Foto: Carl FredrikssonFoto: Carl Fredriksson

Skriv ut inlägg

14 Responses to “Lucka 3 - Knäckebröd”

  1. Chezsofia on december 3, 2009 8:47

    Mmm hembakt knäckebröd är så gott. Vi ska baka årets julknäcke i helgen.

  2. åse on december 3, 2009 8:51

    Du är underbar Tina! Vilken fantastisk blogg du har här!!

  3. Eva on december 3, 2009 9:21

    Knäckebröd - med smör och ost. Mycket bättre än bönor!

  4. (mat för)fyraihuset on december 3, 2009 9:57

    Åh gud va gott. Det måste jag testa. Jag har snöat in på knäckebröd nu på senaste tiden.

    /Nina

  5. Mikaela on december 3, 2009 10:53

    Åh, så härligt med pommerans i, jag har börjat jobba in julkryddorna mer och mer i vardagsmaten, enorma skamrymder att upptäcka!

  6. Josefina on december 3, 2009 18:34

    Mmmm, mums. Knapergott. Fint.

  7. tina on december 3, 2009 20:25

    Sofia: Härligt! Lycka till med baket!

    Åse: :P

    Eva: Det beror på hur man ser det.

    Nina: Jag med, det går inte att sluta äta!

    Mikaela: :-D Ja! (Men inget slår saffran!)

    Josefina: Knaper, knaper!

  8. ann-louise on december 6, 2009 5:58

    yum!

    ska försöka hinna baka dessa imorrn. frågan är bara hur många satser man behöver göra om de ska räcka till jul…

  9. Fröken Dill on december 6, 2009 9:56

    Å vad bra med ett knäckebrödsrecept! Försökte baka knäcke i somras, men de blev lite för stenhårda, så jag vill gärna prova igen. Äter massor med knäcke, varje dag.
    Hälsar fröken Dill

  10. tina on december 6, 2009 11:12

    Ann-Louise: Jag avvaktar nog med dom som ska räcka till jul, så mycket har jag lärt mig dom senaste dagarna! :-)

    Fröken Dill: Knäckebröd är bäst!

  11. Loba on december 6, 2009 16:38

    De här små läckerbitarna ska jag baka imorgon!

  12. tina on december 6, 2009 23:27

    Hoppas dom blir goda, våra försvann i ett nafs!

  13. Ann-Louise on december 7, 2009 23:12

    succé! jag bakade 2 satser i söndags och bröden blev utsökta!

  14. tina on december 8, 2009 14:10

    Ann-Louise: Hurra! :-D

Trackback URI | Comments RSS

Leave a Reply

Name (måste anges)

Email (måste anges)

Webbplats

Speak your mind