Lucka 6 - Julstjärnor

december 6th, 2009

Foto: Carl Fredriksson

Just den här dagen varje år bakar vi finska julstjärnor (joulun torttu) för att fira Finlands självständighetsdag. Med färdiga smördegsplattor går julstjärnorna snabbt och enkelt att tillverka. Desto svårare är det dock att i ord beskriva hur man gör,  jag rekommenderar därför en tjuvtitt på förra årets julstjärnebak med bildbeskrivning. Vad mamman bjuder på för finsk mat ikväll återstår att se, men tills dess fikar jag på en julstjärna och säger: Hurra för Finland!

Finska julstjärnor
frysta smördegsplattor
katrinplommon(sylt)
1 uppvispat ägg

Koka torkade katrinplommon tillsammans med lite vatten för att få plommonsylt till fyllningen. Kavla ut smördegsplattor och dela varje platta i tre kvadrater. Skär ett kryss i varje del, men lämna plats för fyllningen och skär inte hela vägen in i mitten. Lägg en klick plommonsylt i mitten och vik ändarna in över sylten. Tryck ihop lite så att stjärnan håller ihop. Pensla med uppvispat ägg. Grädda i mitten av ugnen i 200 grader i ungefär 7-10 minuter, eller tills stjärnorna fått fin färg.

Foto: Tina

Skriv ut inlägg

10 Responses to “Lucka 6 - Julstjärnor”

  1. Emmas Kök on december 6, 2009 9:30

    Det ser enkelt och gott ut! Något jag får prova när jag kommer hem tror jag :)

  2. Fröken Dill on december 6, 2009 9:59

    Å, sådana brukar min mamma också göra fast med hallonsylt och glasyr. Jag tycker dem blir jättefina! Vilken rolig kalender!!!
    Hälsar fröken Dill

  3. Karin/Rosa maränger on december 6, 2009 10:29

    Ser goda ut, men har aldrig hört talas om dem tidigare.

  4. Eva on december 6, 2009 19:59

    Snygga!

  5. Annika o Mikael on december 6, 2009 22:15

    Dom var jättegoda!

  6. Imsa on december 6, 2009 22:40

    Och sen får man ju inte missa självständighetsbalen som visas på tv (om man bor i Finland vill säga). Joulutorttu är jättegott (och mättande), ibland pudras dom med pudersocker och jag har även sett såna med pärlsocker på.

  7. tina on december 6, 2009 23:32

    Emma: Enkelt och gott var orden!

    Fröken Dill: Hallonsylt och glasyr, det var det värsta! :-D

    Karin: Finskt påhitt!

    Eva: Hoho, just den här ja. Det blev en hel del vinda och sneda också! ;-)

    Annika och Mikael: :D

    Imsa: Bal! Nej den har jag inte blivit bjuden till, snopet! Men vad är en bal på slottet? Jag åt finsk mat hemma hos mamman, gott! Vi har aldrig pudrat våra med florsocker, men kan tänka mig att det är tjusigt! Bra tips!

  8. anna on december 7, 2009 14:01

    av säkerhetsskäl tog jag två..

  9. tina on december 7, 2009 18:48

    Nä, maten var ju jättegod!

  10. Ida on november 9, 2012 12:02

    Hej!
    Vi är två elva åriga tjejer som undrar om vi kan få låna bilderna på morotslåda och julstjärnan??
    Till en uppgift i skolan där vi ska hålla ett föredrag om finsk mat.

    Tacksam för svar!!

Trackback URI | Comments RSS

Leave a Reply

Name (måste anges)

Email (måste anges)

Webbplats

Speak your mind