Lucka 18 - Vit chokladtryffel med kanel och lingon
Ingen julkalender utan att jag tar tillfälle att visa upp mina favoriter bland julgodis: vit chokladtryffel med kanel och lingon. Dom har haft en given plats under de senaste tre årens julgodistillverkningar. Av någon oförklarlig anledning har utseendet varierat (se ovan), konstigt med tanke på att det är samma recept. Dock är dom lika goda varje år, tack och lov för det. Och tack systrarna Eisenmann för det bästa julgodisreceptet av dem alla.
Vit chokladtryffel med kanel och lingon
250 g vit choklad
3/4 dl vispgrädde
1/2 tsk kanel
1 dl frysta lingom
florsocker
vit choklad att doppa tryfflarna i
Hacka 250 g choklad. Lägg i en skål med grädden, värm över sjudande vattenbad och rör tills all choklad har smält. Låt svalna i rumstemperatur. Blanda i kanel och lingon. Ställ in tryffelsmeten i kylen och låt den stelna. Doppa en klick av smeten i florsocker så att den inte fastnar i händerna och rulla till en slät kula (25 enligt receptet, jag gjorde några fler). Lägg kulorna på en plåt täckt med bakplåtspapper. Ställ in tryffelkulorna i frysen i ca 1 timme. Smält vit choklad i en skål över sjudande vatten. Doppa tryffelkulorna i chokladen. Lägg tillbaka dem på plåten och låt stelna. Förvaras i kylskåp.
Filed under julgodis, lingon, vit choklad | Skriv ut inlägg7 Responses to “Lucka 18 - Vit chokladtryffel med kanel och lingon”
Leave a Reply
Jag lagade dessa (tips från din kalender förra året, tack!) härom dagen, men det var supersvårt att chokladdoppa dem, den vita tempererade chokladen var så tjock så det blev ett jättetjockt lager, så till slut hällde min kära pojkvän bara en klutt vit choklad på varje liten boll, kanske inte så snyggt, men förhoppningsvis gott (själv ogillar jag vit choklad förutom att jag inte tål det, så jag lagar detta som en s.k. crowd pleaser som jag bjuder på på kvällens julfest)
Jag gjorde dessa häromdagen. Blev supergoda! Lätta att göra, få ingredienser, och kanonresultat! Vilket recept! Tack!
Lovely, man kan inte få nog, storfavorit här hemma nu! Upptäckte att den inte finns i Två systrars söta som du nämnde, utan nog i vinterboken. Ha en fin helg! :)
Hanna: Tokigt! Jag gjorde dubbel sats häromdan, doppade en del av dom i vit choklad. Den smälte fint = det var lätt att doppa dom i den. Ni skulle ha toppat varje vit choklad-klutt med ett lingon! ;-)
Helena: Härligt! :-)
Mikaela: Ja. Du har rätt, den finns i Vinterns söta. Fin bok det med (men jag gillar nog Två systrars söta bättre). Appropå Två systrars söta så kan jag rekommendera solroskakorna!!
Syran i lingonen är säkert god till den vita :-) Gjorde en slövariant på temat: Flisad mandel och torkade tranbär i vit valrhona, det var grejer det. Ska blogga mer julgodis under de närmsta dagarna om du vill kika in.
Anna: Det låter fint! Jag tittar garanterat in. :-)
Skall laga mig igenom min kära söta bok, kollar särskilt in solroskakorna då! :)