Lucka 23 - Vörtbröd till Lisas ära

december 23rd, 2009

Foto: Tina

Idag fyller fina Lisa år. Till hennes ära bakar vi vörtbröd, för jag har hört att hon är en stjärna på det. Själv är jag ingen stjärna, så jag fuskar och köper färdig blandning vörtbrödskryddor och bakar efter receptet på påsen. Men, det blir gott det med,  jag har provsmakat både två och tre skivor. Hurra för Lisa!

Vörtbröd
25 g smör
1 dl sirap
33 cl porteröl
50 g jäst
90 g vörtbrödskrydda
0,5 dl russin
5 dl vetemjöl
5 dl rågsikt

Smält smör i en kastrull, rör ner sirap och öl, låt bli fingervarmt. Smula jästen i en bunke och rör ut den i smör-sirap-och-öl-blandningen. Rör ner kryddor, russin och mjöl. Låt jästa en halvtimme. Knåda degen, forma två limpor som läggs på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa till dubbel storlek. Pensla därefter bröden med varmt vatten och grädda i 175 grader i 30-40 minuter, pensla ett par gånger under gräddningen.

Skriv ut inlägg

2 Responses to “Lucka 23 - Vörtbröd till Lisas ära”

  1. Lisa on december 23, 2009 11:01

    Åh, tack! Vad glad jag blev!
    Det roliga är att i skrivande stund står faktiskt två limpor vörtbröd i ugnen :)

    God Jul Uppsala!!!

  2. ann granlund on december 23, 2009 23:57

    jag har hittat din blogg nyligen via en kompis! GFod Jul önskar Ann

Trackback URI | Comments RSS

Leave a Reply

Name (måste anges)

Email (måste anges)

Webbplats

Speak your mind